La Setmana Europea de Prevenció de Residus (EWWR, per les seves sigles en anglès) és una iniciativa internacional que té com a objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la reducció de residus i promoure un model de consum més sostenible. Celebrada anualment, aquesta setmana s’emmarca dins d’un esforç col·lectiu per impulsar una economia circular i reduir la nostra petjada ecològica.
La 16a edició de l’EWWR se celebra del 16 al 24 de novembre, fent èmfasi en la importància de lluitar contra el malbaratament alimentari amb el lema: Malbaratar aliments és de mal gust! Que convida a repensar la relació amb l’alimentació i la manera com produïm, consumim i distribuïm aliments. Tot i així, l’EWWR ens convida a reflexionar sobre com les nostres accions quotidianes poden tenir un impacte positiu en el medi ambient posant especial atenció a la reducció, reutilització i reciclatge en diversos àmbits i diverses fraccions de residus.
Els objectius principals de la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2024 són:
- Sensibilitzar la societat sobre la importància de reduir els residus generats.
- Impulsar l’adopció de pràctiques de consum responsable i sostenibilitat entre la ciutadania, les empreses i les administracions.
- Promoure la reutilització i el reciclatge de materials i productes.
A Sant Just Desvern, l’Ajuntament participa activament en aquesta iniciativa amb diverses activitats adreçades a la ciutadania. Els veïns i veïnes podran gaudir de tallers i accions de sensibilització, en què es fomentarà la importància de reduir els residus i adoptar hàbits més sostenibles.
Entre les activitats destacades que s’han realitzat aquest cap de setmana trobem:
El dissabte 16 es van dur a terme: Clean Up Day i Tallers de Prevenció de Residus
A partir de les 10 h, l’associació veïnal de Mas Lluí va oranitzar un Clean Up Day a la Plaça Iulia Quieta, on es va realitzar una neteja col·lectiva per conscienciar sobre la importància de mantenir l’entorn natural lliure de residus.
A més, coincidint amb les Festes del Barri, de 11 h a 14 h, es van impartir:
- Agafem el cabàs! (per a infants a partir de 6 anys): un taller per aprendre sobre consum responsable, reciclatge, obsolescència programada, entre altres.
- Aprofruita (per a infants de 4 a 10 anys): una activitat lúdica per sensibilitzar els més petits sobre el malbaratament alimentari.
- Taller d’hort urbà: aprèn a crear un mini hort urbà, apte per a qualsevol espai reduït com un balcó o una finestra.
El diumenge 17 de novembre s’han realitzat activitats de Prevenció de Residus a Sant Just al Carrer
Al Carrer Hereter, de 10 h a 14 h, es van realitzar diverses activitats orientades a la reducció de residus:
- DidalTruck: un servei gratuït per fomentar la reutilització tèxtil a través de la costura, la personalització i l’upcycling. Porta les teves peces de roba i allarga’n la vida útil! (Fundacaió Solidança).
- Taller Fem llibretes!: activitat creativa per als més petits, on podran crear llibretes amb materials reutilitzats (Fundació Solidança).
- Exposició Roba Amiga: una mostra sobre la importància de la reutilització tèxtil i la recollida de roba a Sant Just Desvern (Fundació Solidança).
- Aprofruita: un altre taller dedicat al malbaratament alimentari per als més petits (Compartim un Futur, AMB).
- Estand de l’aprofitament alimentari: aprèn a reduir els residus a la cuina amb consells pràctics (Reparat als municipis, AMB).
Totes aquestes activitats formen part de la implicació de l’Ajuntament de Sant Just Desvern en la Setmana Europea de Prevenció de Residus 2024 i en la seva aposta per un model de ciutat més sostenible. Convida a tota la ciutadania a participar i contribuir al compromís col·lectiu per la reducció de residus i la preservació del medi ambient.